
Psychoanalytische Psychotherapie
Psychoanalytische psychotherapie komt voort uit het psychoanalytisch gedachtegoed. Het onbewuste en het leren kennen van hetgeen onbewust is speelt een belangrijke rol. Psychotherapie is een effectieve behandelmethode en bestaat uit gesprekken. Er is niet alleen aandacht voor de gespreksinhoud (wat u of de therapeut inbrengt), maar ook voor wat er zich afspeelt tussen u en de psychotherapeut in de therapeutische relatie en wat u bewust of onbewust doet. Onder andere depressieve stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en door trauma geïnduceerde stoornissen kunnen hiermee goed behandeld worden. Als u geïnteresseerd bent in een behandeling met diepgang gericht op persoonlijke ontwikkeling dan kan psychoanalytische psychotherapie geschikt zijn voor u.
Psychoanalytische behandelingen zijn gericht op het betekenis geven aan en verder ontwikkelen van de innerlijke wereld van de patiënt. Het gaat om het verhelderen van de achtergrond en betekenis van psychische problemen die het dagelijks functioneren van mensen aantasten en hen hinderen in hun relaties of hun werk. Het gaat ook om het verruimen van een innerlijke wereld van gedachten, gevoelens en fantasieën waardoor u greep krijgt op uw doen en laten. Vrijwel altijd komt de manier waarop mensen impliciet of expliciet omgaan met zichzelf en de ander aan de orde.
Transferende Focused Psychotherapy (TFP)
TFP, vrij vertaald “ op de overdracht gerichte psychotherapie” is een bewezen effectieve vorm van psychodynamische psychotherapie. Deze behandeling is ontwikkeld voor mensen met interpersoonlijke problemen die ontstaan door heftige en wisselende gevoelens. Het doel van TFP is de integratie van een gespleten georganiseerde binnenwereld en identiteit, zodat men ambivalenties kan verdragen en kan leven met de eigen beperkingen en die van anderen.
De heftige en wisselende gevoelens van mensen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis leiden vaak tot gedrag dat de therapie sterk bemoeilijkt. Om dit gedrag te begrenzen, worden afspraken gemaakt in de vorm van een contract. Dit stimuleert de patiënt om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen gedrag en het gevoel dat aanleiding is voor het destructieve gedrag te bespreken.
De therapeut onderzoekt zich herhalende interactiepatronen met behulp van verbale en non-verbale uitingen van de cliënt en zijn/haar eigen gevoelens (de tegenoverdracht).
Het theoretische fundament is de objectrelatietheorie zoals die werd door ontwikkeld door Otto Kernberg en zijn onderzoeksgroep. TFP onderscheidt zich van andere psychodynamische therapieën door haar consequente focus op de herhaling van interpersoonlijke patronen in de behandelrelatie.
TFP is een geschikte behandeling voor mensen die moeite hebben met het zien van de grijstinten in het leven en neigen naar gedachten en gevoelens met een alles of niet karakter. Ze zijn bijvoorbeeld sterk geneigd om anderen als helemaal fout of helemaal goed te zien. Eigenlijk herkent iedereen met een borderline persoonlijkheidsprobleem zich hierin. Ook mensen met narcistische meer neurotische problematiek kunnen baat hebben bij TFP. TFP is niet geschikt voor mensen met ernstige verslavingsproblemen en sterke antisociale persoonlijkheidstrekken.
TFP bestaat uit één of twee poliklinische psychotherapiesessies van 45 minuten per week. De behandeling duurt vaak een aantal jaar.
Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (KPSP)
KPSP is eveneens een psychoanalytische behandeling, maar dan specifiek voor mensen die kampen met depressieve stemmingsproblemen. Depressie is een aandoening waarbij zowel biologische aanleg als levensgebeurtenissen en kwetsbaarheden in de persoonlijkheid een rol spelen. In de behandeling zoekt de therapeut daarom met de patiënt naar verbanden tussen enerzijds haar of zijn depressie en anderzijds haar of zijn levensomstandigheden, huidige relaties, de invloed van vroegere ervaringen en hoe de patiënt naar zichzelf kijkt. De nadruk ligt op het bereiken van verbetering in het heden, maar de patiënt en de therapeut onderzoeken ook samen welke belemmerende ervaringen uit het verleden hierop van invloed zijn. Hierdoor krijgt de patiënt meer inzicht in zichzelf en dat bevordert haar of zijn groeimogelijkheden. Dat leidt ook tot beter herkennen van ondermijnende gedachten, onverwerkte emoties en negatieve verwachtingen die bijdragen aan depressieve gevoelens.
De behandeling bestaat uit 16 zittingen van 45 minuten in een half jaar; de eerste 8 weken wekelijks, daarna om de week. Al die afspraken worden in de eerste zitting gemaakt, zodat de patiënt meteen weet waar zij of hij aan toe is.
KPSP is een bewezen effectieve behandeling voor depressie met en zonder persoonlijkheidsproblematiek gebleken in vijf hoogstaande wetenschappelijke studies. Het effect van KPSP is beter dan een behandeling met medicatie alleen en vergelijkbaar met andere bewezen effectieve behandelingen voor depressie, zoals IPT en CGT.